News
18/04/2023

Muzikanten op Team Hoover

Wie zijn nu precies die muzikanten waarmee Bertolf in Nashville in de studio heeft gezeten en ‘Team Hoover’ opnam, hoor ik je denken.
Welnu, dat zal ik je precies vertellen.
Het zijn muzikanten die ik al bijna mijn hele leven bewonder, en waarvan sommigen misschien wel op de helft van m’n platencollectie meespelen.

Op de foto van links naar rechts en van boven naar onder:

Fiddle: Stuart Duncan (1964). Altijd mijn favoriete fiddler geweest en ik ben zo ongelofelijk trots dat hij op mijn album meespeelt… Met een toon en improvisatievermogen die me in de studio regelmatig het kippenvel op m’n armen en vochtige ogen bezorgden. Speelde in fameuze Nashville Bluegrass band, en was onlosmakelijk onderdeel van de generatie muzikanten die Bluegrass muziek in de jaren 80 naar een nog hoger niveau tilden, door er allerlei invloeden zoals jazz en klassiek aan toe te voegen.
Maakte met Yo Yo Ma, Edgar Meyer en Chris Thile de fantastische Goat Rodeo albums, en toerde de afgelopen jaren onder andere met de Plant/Krauss band.

Banjo: Wes Corbett. Een van de virtuozen van de nieuwe generatie Bluegrass muzikanten. Speelt momenteel in de band van mandoline grootheid Sam Bush en was onderdeel van de progressive Bluegrass-band ‘Joy Kills Sorrow’.

Contrabass: Mark Schatz (1955). Wat mij betreft dé contrabassist van de Bluegrass muziek. Kan de muziek echt laten dansen met 2 noten per maat. Speelde jarenlang met mijn grote held Tony Rice in diens Tony Rice unit, maar ook bij Bela Fleck, Nickel Creek en Tim O’Brien.

Mandoline: David Benedict. Onderdeel van de jongere generatie Bluegrass virtuozen. Maakte een prachtig solo album (The Golden Angle (2018)), speelt momenteel in de band The Foreign Landers en heeft een groot YouTube kanaal waarop hij mandoline lessen geeft.

Dobro: Jerry Douglas (1956). Een van mijn favoriete muzikanten aller tijden. De man die de het instrument de Dobro (eigenlijk een merknaam, afkomstig van de Dopyera Brothers, die resonator gitaren bouwden) compleet opnieuw heeft uitgevonden, en een eigen stem gaf binnen de Bluegrass muziek. Speelde met heel veel groten der aarde (Paul Simon, Elvis Costello, James Taylor) en won 14 Grammy’s.

Niet op foto:
Opname/Mix: David Sinko. Geluidsman voor Punch Brothers, mixte veel van mijn favoriete Bluegrass albums en won 3 Grammy’s (onder andere voor de opnames en mix van ‘Bass & Mandolin’ van Edgar Meyer en Chris Thile uit 2014).