News
20/11/2018

‘ALREADY DOWN’ EERSTE SINGLE NIEUWE ALBUM!

Ja! Ik ben heel blij jullie de eerste single van het nieuwe album te kunnen laten horen!

STREAMING

Hij is afkomstig van het album ‘Big Shadows of Small Things’ dat op 25 januari 2019 uitkomt bij Excelsior Recordings en gevierd zal worden met twee deluxe albumpresentaties met strijkers, blazers en de leden van Her Majesty.

25 januari- Zwolse Theaters
27 januari- Kleine Komedie, Amsterdam.
ZIE ‘TOUR’ VOOR TICKETS!

Persbericht:
Bertolf pikt zijn na drie jaar solocarrière weer op met Excelsior labeldebuut
Na drie jaar te hebben getoerd met Her Majesty, dat zich oriënteerde op het repertoire van Crosby, Stills, Nash & Young, pikt singer-songwriter Bertolf nu weer zijn solocarrière op. Op 25 januari 2019 verschijnt zijn vijfde album, Excelsior-labeldebuut ‘Big Shadows of Small Things’. De eerste single ‘Already Down’ komt uit op 16 november. In het nieuwe jaar volgt nog een zeer uitgebreide theatertour.
Eerst even op de rewind-knop drukken, om ons geheugen op te frissen… Singer-songwriter par excellence Bertolf Lentink verdient een korte herintroductie voordat we het over zijn nieuwste werk gaan hebben. We leerden hem zo’n tien jaar geleden kennen als gitarist in de band van Ilse DeLange. In 2009 bracht hij zijn eerste soloalbum uit, getiteld For Life. Vooral de hitsingle Another Day is blijven hangen bij het grote publiek. In 2010 won hij een Zilveren Harp als erkenning voor zijn grote talent. We zijn inmiddels vier albums verder.
We spoelen nu vooruit naar het hier en nu. Bertolf maakt momenteel een ‘doorstart’ met zijn vijfde soloplaat. Hij heeft voor ‘Big Shadows of Small Things’ een nieuw huis voor zijn kunst gevonden bij Excelsior Recordings. De plaat markeert tevens een hereniging met Excelsior-huisproducer Frans Hagenaars, met wie Bertolf al eerder samenwerkte op zijn gelijknamige derde album (2012).
Het resultaat is een top Americana-plaat met alles er op en eraan. De prachtig gearrangeerde muziek klinkt als de spreekwoordelijke klok. De sfeer is wat melancholiek en winters. Er staan zelfs twee nummers op die allebei Wintertime heten, #1 en #2, een knipoog naar Elliott Smith’s Waltz #1 en #2. ‘Wintermuziek, ja dat klopt wel,’ beaamt de maker gretig. ‘Zwaarmoedige verhalen voor bij de centrale verwarming,’ zou je bijna de titel herhalen van Heere Heeresma beroemde verhalenbundel uit 1973. Het melancholisch klinkende album, met bijdragen van zijn collega’s uit Her Majesty, waaronder Jelle Paulusma (met wie hij ook 3 songs voor het album samen schreef) en Diederik Nomden op harmonievocalen, zal dan ook middenin de winter uitkomen, op 25 januari om precies te zijn.
De melancholie druipt meteen al af van de eerste single met de ‘wat pessimistisch aandoende’ titel Already Down, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door de muziek en uiteindelijk ook door de tekst die de balans naar optimistisme doen omslaan. Dat vraagt om een nadere verklaring.
Bertolf licht de herkomst van de song graag zelf even toe: ‘Dit is het jongste liedje van de plaat. Ik was zo’n beetje aan het einde van de aan mezelf opgelegde schrijfperiode, en ik wilde er heel graag nog een liedje bij schrijven voor de plaat. Maar er kwam maar niks, en niks lukte. Maar ik heb doorgezet en het einde van de dag diende ineens deze song zich aan. Gaat over het gevoel dat je het laagste punt hebt bereikt. Dat je ‘s ochtends wakker wordt en je de moed gelijk alweer in de schoenen zinkt. Maar gelukkig kijkt de song wel omhoog.’
Already Down is een redelijk uptempo countrysong, die met helder getokkel op akoestische gitaar in gang wordt getrokken. Het nummer eindigt in volle glorie met hoorns gespeeld door Allard Robert. Dit nummer smaakt naar meer. En er komt ook meer. Er volgen nog enkele singles plus uiteindelijk dat nieuwe album. Nog even geduld aub.
Het uitkomen van Big Shadows of Small Things gaat gevierd worden met twee releaseshows.